Szakácskönyvek

amiket szeretünk és gyakran használunk is.

Természetesen kivétel nélkül mindegyik kölcsönözhető a könyvtárból, ahol több mint 200 szakácskönyv közül válogathatsz!

Két olyan szakácskönyvet is ajánlunk, ami Százhalombattával kapcsolatos. Megtalálod?


A nagy klasszikus. Horváth Ilona Szakácskönyve a magyar gasztronómia alapművévé vált. Generációk tanultak belőle sütni-főzni, s egy időben szinte minden háztartásban fellelhető volt egy-egy féltve őrzött példánya.

 Jelmondata: "Finomat, gyorsan és egyszerűen." Friss és közvetlen stílusban mutatja be, hogyan lehet mai felgyorsult világunkban is megtalálni az étkezés örömét. Könnyen elkészíthető, pompás ízű ételekkel ad ötleteket ahhoz, hogy egy fárasztó nap végén is jólesően vacsorázhassunk együtt a párunkkal vagy épp ellenkezőleg, ráérősen ebédelhessünk családunkkal, barátainkkal a hétvégén. A könyv anyagát a Nők Lapjában megjelent nagysikerű írásaiból válogatta, és - praktikus szemléletéhez hűen - mindegyiket kiegészítette egy-egy Fele munka, dupla öröm recepttel is. A lapokról sugárzik az étkezés, a főzés szenvedélyes szeretete, mert Stahl Judit nem tudja és nem is akarja elrejteni rajongását. Az eredmény? Egy önéletrajzi elemekkel átszőtt szakácskönyv, amelynek lapozgatása közben minduntalan szembesülünk a kérdéssel: vajon olvassunk-e tovább vagy azonnal próbáljuk ki valamelyik receptet.  

" Azt hiszem, hogy a boldogság megszerzésének titka nem más, mint gyakorlatszerűen felismerni a mindennapok örömeit, a legkisebbeket is. Csiszolgatni az érzékünket, amellyel észrevesszük a Jót a legapróbb történésekben is. A gyakorlat teszi a mestert.
A gasztronómia remek gyakorlat.
Ez a könyv betekintés azokba az önfeledt pillanatokba, melyeket családtagjaimmal, barátaimmal töltök a konyhában vagy az asztal körül. Tervezünk, kísérletezünk, kóstolunk, értékelünk. Visszarepülünk az időben vagy új recepteket próbálunk ki. Olyan pillanatok ezek, melyek nélkül elképzelni sem tudom az életem.
Az évek során számtalan étel került közel a szívemhez. Az itt bemutatott száz recept a gasztronómiai utazásaim legjava - a sűrűje. "  

Jamie Oliver, a népszerű brit szakács gondolt egyet, és létrehozta főzőiskoláját. Tizenöt fiatalt vett maga mellé, megtanította őket a főzés alapvető fogásaira, majd megnyitotta velük Fifteen nevű, elegáns éttermét Londonban. Ebben a könyvben amolyan "szakácsművészeti gyorstalpalót" kapsz, kedves olvasó. Elöljáróban megtudhatod, milyen alapvető eszközökre van szükséged a konyhában, mire ügyelj a vásárláskor a piacon, a hentesnél vagy a szupermarketben, majd Jamie rátér az egyes főzési módszerek bemutatására. Megismerheted, mit jelent a párolás, a forralás, a buggyantás, a gőzölés, a grillezés, a roston sütés és társai. Tippeket kapsz a wokban sütéshez, megtanulod blansírozni a paradicsomot, elkészítheted kedvenc ízesítésű fűszersóidat vagy egy remek kenyértésztarecept alapján a rozmaringos-mazsolás kenyeret. Nincs az a konyhai művelet, amitől ezentúl visszariadnál. Vágj bele! Csatlakozz Jamie szakácscsapatához! 

Könyvünk a "Nigella expressz", mesésen egyszerű mégis csodás gyorsételeivel, zseniális időspóroló ötleteivel megoldást kínál az örök problémára: hogyan varázsoljunk pompás fogásokat az asztalra, amikor levegőt is alig van időnk venni. Mindezt persze a már megszokott könnyed és szórakoztató stílusban. Nigella számos ínycsiklandó, ugyanakkor gyorsan elkészíthető és könnyen követhető receptet tár elénk, melyet bárki pillanatok alatt összedobhat az egész napos fárasztó munka után vagy egy zsúfolt hévégén, a család vagy épp a váratlanul betoppanó vendégek legnagyobb örömére. Ezeket az ételeket a konyhába esve bármikor összeüthetjük, különösen, ha megfogadjuk a szerző remek tippjeit az éléskamra, a hűtőszekrény és a fagyasztó polcainak ötletes feltöltését illetően.

Kövi Pál könyvére az a műfaji megjelölés illik leginkább, hogy lírai esszék gyűjteménye - szakácskönyvnek álcázva. Nemcsak azért, mert az erdélyi étel-recepteket olyan kitűnő erdélyi írók, mint Szőcs István, Éltető József, Bálint Tibor, Mircea Zaciu, Csávossy György, Bajor András, Romulus Guga és - természetesen - Kövi Pál írásai fűszerezik, teszik felejthetetlenül zamatossá és élvezetessé, de azért is, mert minden egyes recept fölér egy költeménnyel. Kövi Pál valószínűleg nemcsak New York, de az egész világ egyik legelegánsabb, legszínvonalasabb és legötletesebben vezetett éttermének, a The Four Seasonsnak volt a társtulajdonosa. Neve, egyénisége, szakértelme legendás a gasztronómia világában. 

"Szakácskönyvünkkel rendhagyó receptkönyvet vesz kezébe a kedves olvasó. E könyv úttörő, mert ilyen, táplálkozástudományi kérdéseket tárgyaló szócikkeket tartalmazó paleolit szakácskönyv eddig még sosem jelent meg Magyarországon, de a világon sincs sok belőle. "

Minden családban megvannak még valahol a fiók mélyén azok a rongyosra olvasott kis füzetek, amelyekben a nagymama receptjei szálltak anyáról leányára. Mindnyájan gyűjtöttünk már örömmel tortareceptet nagynénitől, sógornőtől, barátnőtől, és éreztük úgy, igazi kincsre leltünk. A hagyományos szakácskönyvek, régi receptes füzetek soha nem fognak kimenni a divatból, a jól bevált praktikáknak és a gyűrött szélű, pecsétes lapoknak olyan varázsa van, amelytől a főzés generációkat összekötő élménnyé válik.
Ez a bájos, nosztalgikus illusztrációkkal díszített receptkönyv olyan, mintha egyike lenne családi gyűjteményeinknek, számtalan klasszikus édességet, tortát, lepényt fedezhetünk fel benne. 

A hobbiszakácsok az utóbbi években világszerte újra felfedezik az otthoni kenyérsütés örömeit. A kézműves pékmester, Emmanuel Hadjiandreou egyszerű, lépésről lépésre követhető receptjei alapján több mint 60-féle kenyeret süthetünk. Megtaláljuk a klasszikus pizzatészta, focaccia vagy akár a francia parasztkenyér receptjét is, de kísérletezhetünk a legkülönfélébb kovászos- és szódakenyerekkel, vagy akár édes péksüteményekkel is.
Minden egyes darab bizonyítani fogja, hogy érdemes belevágni.
A szerző 2012-ben elnyerte a Legjobb Első Könyv díját az Egyesült Királyságban. 

"Polcz Alaine - talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan - életpárti. Azaz: ételpárti.Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házitűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése-feltárása. A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza..." ( 

Németh Endrét a város történelmi, régészeti, kulturális múltja és jelene ösztönözte a könyv megírására, hiszen kötetét - amelyet Táncos László karikatúrái díszítenek - kultúrtörténeti könyvnek tekinti.
A receptek ma élő százhalombattaiak vagy felmenőik alkotásait mutatják be, olyan étkeket, amelyek gyakran kerültek vagy kerülnek a helyiek asztalára. Maga az étel is jellemző lehet a közösségre - vallja Németh Endre. 

Nagy képes befőzőkönyv a házilag tartósított gyümölcsök, zöldségek kedvelői számára; ismert és különleges lekvárok, befőttek, gyümölcslevek, gyümölcssajtok, savanyúságok készítésének fortélyaival; hasznos tanácsokkal a konyhai eszközök, tartósítási módok, alapanyagok és fűszerek használatához, tekintettel a diétázók és cukorbetegek igényeire is. 

A Konyhashow a szerző bevallása szerint is kuriózum. Nem csak azért mert Szalai Attilát minden százhalombattai ismeri, hanem mert a könnyen elkészíthető receptek mellett gasztronómia- és helytörténeti érdekességekkel is szolgál.

Attila, mint gasztrooldalunk védnöke, a Könyvtárosok Világnapjára alkotott egy ételt, amit a receptek oldalon megtalálsz.

Családi ebédek, Irány a piac!, Utazás - ez a három fejezet tagolja ezt a változatos receptgyűjteményt. Az első fejezet az emlékeké és a nosztalgiáé, olyan receptekkel, amelyeket a szerző gyermekkora ihletett, és amelyek a mai generációnak is izgalmasak. Töltött libanyak, vörösboros marhapofa, ropogós slambuc.
A második fejezet főszereplői a hazai piacok zöldségei és gyümölcsei. A sokszor elfeledett vagy méltatlanul unalmasnak gondolt alapanyagokat - a karalábéból tüzes kókusztejes-gyömbéres krémlevest,  a vajbabból üde bodzás vajbabfőzeléket, a birsalmából pedig isteni, bő fél óra alatt elkészülő karamellizált hagymás-csirkés ragut készül.
A harmadik részben utazásra hív a szerző, többek között török, arab, kínai, koreai, vietnami és olasz vidékekre. Hogy milyen egyszerű összedobni a tökéletes török bárányhúsos lepényt (lahmacun),  és hogy hogyan készül az igazi pho leves (vietnami marhahúsleves rizstésztával) vagy a török csicseriborsós rizs (nohutlu pilav), amelyhez szaftos báránycsülök dukál? Mindez kiderül a könyvből.

A világ szinte valamennyi országában kedvelt étel a saláta. Készíthetünk hús-, hal-, zöldségfélékből, sőt tésztából is saláltát, kínálhatjuk a főétel mellé körítésnek, de önálló fogásként is - és nem csak előételnek! Az ízek és színek kimeríthetetlen gazdagsága felébresztheti bárki alkotókedvét, s ehhez kötetünk számos ötletet kínál. Rövid bevezetést nyújt a saláták alapanyagainak, illetve fontos kiegészítőinek, az önteteknek a világába is. A szépen elkészített saláta az asztal dísze lehet. 

Hamvas Béla Városi Könyvtár    Százhalombatta
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el