Desszertek




Van amikor semmi másra nem vágysz, csak egy kis desszertre, legyen az édes, vagy sós.  Ha vidám vagy boldogabbá tesz, ha szomorú vagy megvigasztal, és miközben eszed, remek gondolataid támadnak.

Pont olyan hatása van, mint az olvasásnak...

Rákóczi túrós

23 centis tortaformához vagy 20*30 cm tepsihez

25 dkg liszt, 5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, csipet só
Keverd össze a lisztet, cukrot, vajat míg morzsalékos nem lesz, majd add hozzá a tojást ( ha nem áll össze 1-2 kiskanál vizet adj hozzá) majd legalább 20 percet pihentesd hűtőben.
Nyújtsd 3-4 mm vastagra és tedd kivajazott, lisztezett formába. Tegyél sütőpapírt és sütőbabot a tésztára és süsd 180 fokon 10-15 percig, majd vedd le a sütőpapírt és süsd 10 percig.
Keverj krémesre 75 dkg túrót, 5 dkg tejfölt, 11 dkg porcukrot, 12 dkg beáztatott mazsolát, 3 tojás sárgáját, 1 citrom héját.
Kanalazz az elősütött tésztára 10 dkg baracklekvárt, rá a túrókrémet és süsd további 10 percig.
3 tojás fehérjét 10 deka cukorral verd kemény habbá. A sütő hőfokát csökkentsd 150 fokra, a habot kanalazd a tortára és süsd további 10 percig. 

Schneider Edit

Aranygaluska

Tészta: 1/2 kg Liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 3 dl tej, 6 dkg zsír (vaj vagy margarin is lehet), 5 dkg porcukor, csipet só.
Kovászt készítünk: 1 dl langyos tej, kevés cukor, élesztő és 3 kanál liszt. A tojás sárgáját cukorral kikeverjük és hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt és jól kidolgozott. Langyos helyen 1 órától kelesztjük. 1 cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott formába helyezzük és minden sort locsoljunk meg olvasztott vajjal és hintsük meg diós cukorral.
Melegen tálaljuk, nem vágjuk, hanem tépjük.
Vanília öntet: 1 csomag vaníliás pudingport 750 ml tejjel és ízlés szerinti cukorral felfőzünk. 

Schneider Edit

Vörösboros csokis kuglóf

Hozzávalók:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • 25 dkg olvasztott margarin
  • 25 dkg lisz
  • 1 sütőpor
  • 3 evőkanál kakópor 
  • 125 ml vörösbor
  • 1 tábla étcsokoládé
  • késhegynyi fahéj

A cukorral, a tojással és az olvasztott margarinnal apránként elkeverem a lisztet és a sütőport. Beleteszem az apróra vágott étcsokoládét a fahéjjat és a vörösbort. Jól kikeverem. Olajjal kikent kuglóf formába öntöm és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm. Ne feledkezzünk meg a tűpróbáról!

Bajnok Tamara

Túróval töltött zsemle

Hozzávalók:

  • 10-11db zsemle,
  • 0,5 kg túró,
  • 3-4 kanál tejföl,
  • cukor,
  • vaníliás cukor,
  • reszelt citromhéj,
  • mazsola,
  • tej

A zsemlék tetejét levágom, a belsejét egy tálba kikaparom.
A túrót összekeverem ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával a kikapart zsemle belsejével és annyi tejföllel, hogy laza, krémes állagú legyen. Ezt visszatöltöm a kikapart zsemlébe, de a zsemlét előtte belemártom langyos cukros tejbe.
A zsemlék tetejét is tejbe mártom, majd a megtöltött zsemlékre ráteszem.
Megkenem a kalapokat tejföllel.
Közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra, ropogósra sütöm.
Nagyon laktató és finom.
Kiválóan alkalmas desszertnek is, de egy tartalmasabb leves mellé is.

Kaszap Lászlóné

Ricottás palacsinta meggylekvárral

25 deka ricottát kikeverünk két tojás sárgájával és 20 deka cukorral.
Hozzáadunk egy tasak vaníliaport, esetleg egy teáskanál vanília kivonatot, egy citrom reszelt héját és egy csipet sót. Felváltva adjuk hozzá az egy- másfél deciliter tejet és 10 deka lisztet, melybe belevegyítünk egy púpos teáskanál sütőport. A tojásfehérjéket habbá verjük és óvatosan a masszához keverjük. 
Legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd enyhén kivajazott/olajozott palacsintasütőben szép piros palacsintákat sütünk belőle.
Meggylekvárral tálaljuk, de aki a nutellát jobban szereti, az nyugodtan helyettesítheti a lekvárt.

József Rozsnyai Júlia

Vargabéles

Könnyített változat.

Vásárolunk egy zacskó rétes lapot és egy fél kiló széles metéltet. El is lehet készíteni, de ez kissé időigényes. A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, egy tálba tesszük, ahol összekeverjük egy fél kiló szárazabb tehéntúróval, 25 deka cukorral, reszelt citromhéjjal, 3 tojás sárgájával, egy decinyi sűrű tejföllel valamint a tojások habbá vert fehérjével. A lapokat kettéosztjuk, egy 40x40 tepsit kizsírozunk, majd a lapokat egyenként olvasztott vajjal vagy margarinnal megkenjük és egymásra tesszük.
A túrós tésztát beleöntjük, elegyengetjük majd a maradék lapokkal, amelyeket szintén egyenként megkenünk olvasztott vajjal, befedjük. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Kivesszük, ha kihűlt megszórjuk porcukorral.


József Rozsnyai Júlia

Vajdasági sós

Nagyon sok helyen megtaláljuk az interneten a receptet, de azért idemásolom. Az általam tett újítás az, hogy a sós margarint nagyon sok mindennel pótolhatjuk: pl. pizza krémmel, amit megszórhatunk sonkával, vagy kissé átsütött füstölt kolbásszal, vagy szalonnával, vagy akár a vajas krémben apríthatunk zöldhagymát, medvehagymát.

Hozzávalók a tésztához

  • 800 g liszt
  • 50 g élesztő (friss)
  • 500 ml tej
  • 100 ml olaj
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez

  • 250 g margarin
  • 1 kanál (nagy) só
  • 3 db tojássárgája
  • A tetejére
  • A tetejére 1 db tojás (felverve) amibe én keverek egy kis pirospaprikát, vagy reszelt sajt, vagy köménymag, vagy szezámmag

Elkészítés

A tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kiskanál cukorban felfuttatunk (a 0,5 l tejből és az egy evőkanál cukorból vegyük el). Ha felfutott, a liszthez öntjük, és a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk. Letakarjuk és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
Amíg kel, a töltelékhez krémesre keverjük a margarint a sóval és a tojássárgájákkal. A tésztát átgyúrjuk, és négy részre osztjuk.
Az egyik cipót vékonyra nyújtjuk és megkenjük a krém negyedével, feltekerjük, mint egy bejglit. A rudat egyszerűen 2 cm vastagon is felszeletelhetjük, ekkor csigákat kapunk, de ha háromszögeket szeretnénk, akkor a kés pengéjét kicsit elfordítva rézsútosan egyszer jobbra, egyszer balra vágjuk le a tésztadarabokat. Ugyanígy teszünk a többi három cipóval és a süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megkenjük őket a felvert tojással és tetszés szerint bármivel megszórhatjuk.
180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

Kovács Marianna

A legpuhább linzer

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 csomag vaniliáscukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 sütőpor
  • baracklekvár

A száraz hozzávalókat: liszt, porcukor, vaniliáscukor, citrom reszelt héja, összekeverjük, majd összemorzsoljuk a margarinnal.
Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját és ezzel is jól összedolgozzuk.
A kapott cipót fóliába csomagoljuk és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük. EZ NAGYON FONTOS!
A tésztát fél cm vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb 10 percig sütjük.
A kihűlt formákat lekvárral összeragasztjuk és a legvégén vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejüket.
A kész sütemény 1-2 nap múlva finom, puha lesz.

Kaszap Lászlóné.

Sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt,
  • 1 egész margarin,
  • 25 dkg trapista sajt,
  • 3 mokkáskanál só,
  • 1 egész tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 kis tejföl,
  • 2 kis szalalkáli.

A lisztet a margarinnal, sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadunk 15 dkg reszelt sajtot, 2 csomag szalalkáli, a tojásokat és végül a tejfölt.
Az egészet jól összedolgozzuk és 1 éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap sütés előtt 1-2 órával kivesszük, állni hagyjuk a tésztát, majd 2 részre osztjuk és vékonyra kinyújtjuk. (Kb 3mm-re, mivel nagyon meg fog nőni)
Egy egész tojást felverünk, megkenjük vele a tésztát, megszórjuk sajttal, vagy szezámmaggal és 0,5 cm vékony csíkokra vágjuk.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük. Nagyon gyorsan megsül, figyelni kell.
Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és garantált a siker.

Kaszap Lászlóné

Tiramisu

1 nagy csomag babapiskótát tejeskávéban megforgatunk, és egy réteget lerakunk egy tálba vagy tepsibe.
Erre krémet teszünk: 1/2 kg mascarponét 250 ml tejszínnel és 2-3 vaníliás cukorral felverünk robotgéppel. A krém felét rákenjük a piskótára, majd ismét tejeskávéba áztatott piskóta és megint krém következik. ( A teteje mindig krém legyen). Díszíthetjük keserű kakaóporral. 

Schneider Edit

Hamvas Béla Városi Könyvtár    Százhalombatta
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el