Levesek


A Pallas Nagy Lexikona szerint a leves nem más mint: "...a szilárd tápszereknek híg alakban való elkészítése a célból, hogy könnyebben emészthetők legyenek; a hígító anyag a viz, mely feloldja s magába veszi a tápanyag legértékesebb részeit."

Szerintünk a levesek ilyenek...

Erdélyi salátaleves

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej saláta
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5-8 dkg füstölt szalonna
  • 4 tojás
  • 2 kanál liszt
  • 2 dl tej
  • 2-3 dl tejföl

  • bors
  • 2 kanál ecet

Felkockázzuk a szalonnát és kiolvasztjuk. A pörcöt kitesszük egy tányérra. Az alaposan megmosott és levelekre tépkedett salátát átforgatjuk a forró zsírban, majd felöntjük 2 liter vízzel. Lehet a vízbe pici sót, borsot, esetleg ételízesítőt tenni, de óvatosan, mert a szalonna általában sós. A fokhagymagerezdeket apróra vágjuk, és a leveshez adjuk.

A tojásból -pici liszttel- omlettet sütünk, majd a serpenyőből deszkára tesszük, és kockára vágjuk.

A levest tejes-tejfölös habarással besűrítjük, megecetezzük, és hozzáadjuk az omlett kockákat, melyekkel 2-3 percig forraljuk.

József Rozsnyai Júlia

Savanyú szíve-nyelve leves

A levesem lelke a disznó belsősége, avagy a szíve és a nyelve. Én nem főre adnám meg az adagokat, hiszen mint mondtam, ebből sohasem elég.
A kellék egy 5 literes fazék. 
Én általában 3 szívet és 2 nyelvet teszek fel főni 3 liter vízben. A leves lehabozása után, jönnek a fűszerek. Jó sok babér, szemes bors, 1 nagyobb fej lereszelt vöröshagyma. A belsőség főzési ideje változó. Én fél óránként villával ellenőrzöm. Amíg fő a hús meghámozok, és felkockázok 6-7 darab krumplit. Egy jó óra után kiveszem az alap léből a husit, tésztaszűrőben lecsepegtetem, és hűtöm. Látni fogjátok, hogy a nyelv felszínén egy fehér vastagabb réteg látható. Ettől megszabadítom, egy késsel lekaparom. A szívvel semmi teendő! Most jöhet a kockázás. Mivel a husi mellé ebbe a levesbe krumpli is jár, hasonló méretűre kockázom, mint a burgonyát. Visszateszem a kockázott húst a nyers krumplival együtt a levesbe. Sózom, delikátozom, húsleves kockázom ízlés szerint. A krumpli fövéséig, elkészítem a paprikás rántást. Jó sok rántást! Olyan sokat, hogy megálljon a kanál a levesben! ( habár itt, már a rántás nélkül sem híg a levesünk )
Amikor minden megfőtt, csomómentesen beleteszem a habarást, majd ecettel, vagy BORCS-csal savanyítom. Plusz tejföllel és puha kenyérrel tálalom! 

Spánitz Éva

Villámgyors spenótleves

Hozzávalók:

  • 450 g fagyasztott krémes parajpüré 
  • 2 dl 20%-os tejszín 
  • olaj 
  • fokhagyma
  • só, fehérbors, őrölt szerecsendió 
  • füstölt sajt
  •  kenyér

A spenótpürét felolvasztuk és olajon kicsit megdinszteljük. Felöntjük 0,5 l. vízzel. Beletesszük a zúzott fokhagymát, a sót és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk és beleteöntjük a tejszínt. Amikor forrni kezd, levesszük a tűzről. Amíg a leves felforr, a kenyérszeletekből pirítóst készítünk és megszórjuk reszelt füstölt sajttal. Levesbetétként fogyasztjuk.

Bajnok Tamara

Vargányás krumplileves

Hozzávalók:

  • 3 közepes burgonya
  • 30 dkg friss vagy 3 dkg szárított vargánya
  • 1 vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

  • őrölt bors
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1-2 evőkanál olaj

A hagymát kockára vágjuk, és az olajon megdinszteljük. Sózzuk, és megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a répát. Ha friss gombával dolgozunk, azt apróra vágva, ha szárítottal, azt egészben tesszük a leveshez. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve készre főzzük. Amikor minden zöldség megfőtt, a tejfölben elkeverjük a lisztet, a forrásban lévő levesből egy merőkanálnyit adunk hozzá, csomómentesre keverjük, majd behabarjuk vele a levest. Újra felforraljuk, majd tálaljuk.

Bajnok Tamara

Tárkonyos -sonkás savanyú leves

hússvét után

Sonkalevet hígítunk kellemesen sósra. Teszünk bele két evőkanál rizst, elkezdjük főzni. 
A maradék sonkát apró kockára vágjuk, beledobjuk a levesbe két cikk zúzott fokhagymával.
Két deci tejfölbe elkavarunk egy evőkanál lisztet majd vízzel hígítjuk. Forró levessel elkeverjük és a fövő ételhez öntjük óvatosan.
Apróra vágunk kis csokor tárkonyt, (én ecetben eltett tárkonnyal készítettem) majd tárkonyecettel(borecettel) ízlés szerint savanyítjuk.

Tálalhatjuk apróra kockára vágott főtt tojással. 

József Rozsnyai Júlia

Eperkrémleves

ahogy nővérem készíti

Az eperből személyenként 1 db-ot félreteszek a tálaláshoz.

Mirelit (vagy friss, feldarabolt) eperre annyi vizet öntök, hogy jól ellepje, majd ízesítem teatojásba tett fahéj, szegfűszeg, citromhéj keverékével és édesítem mézzel (nyírfa/barna cukorral) azután felforralom.
Az epret, szűrőkanállal kiszedem, kis főzőlevével simára turmixolom és szűrőn keresztül visszaöntöm a lábasba.
Étkezési keményítőből egy púpozott evőkanálnyit (ízléstől függően lehet több) 1 dl vízben simára keverek, a leveshez öntöm és kevergetve felforralom, majd hagyom kihűlni.
Epres joghurtból ízlés szerinti mennyiséget szűrőn át hozzákeverek.
A levest leveses csészékben tálalom, tejszínhabot fújok a tetejére és rábiggyesztek egy szem epret.

Bajnok Tamara

Napleves

Hogyan etessünk kisgyerekkel tököt? Így: 

  • 1 db közepes méretű szép napsárga sonkatök
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma

  • 1 l leveslé (Kockából. Talán a zöldségleves-kocka illik hozzá legjobban.)
  • 2 dl tejföl vagy tejszín
  • 1 tépésnyi zellerzöld
  • 1 marék pirított tökmag vagy borsótészta

A Napleves elkészítésének legnehezebb része, hogy le kell vágni a sonkatök héját, kikaparni a belsejét és kb. 2-4 cm élhosszúságú kockákra darabolni. Ezután már gyerekjáték, mint minden krémleves.
A megolvasztott vajon, kicsit megsózva, ha szükséges kevés víz hozzáadásáva puhára párolom a darabokat. Ízléstől függően 1 vagy 2 gerezd fokhagymát dobok hozzá. Ez egyébként el is hagyható, ha a gyerek nagyon utálná az ízét.
Közben egy másik lábasban felforralom a vizet és feloldok benne 2 leveskockát. Ezt be kell kalkulálni az elején a sózásnál! 
Ha már puhák a tökdarabok, felöntöm egy kis leveslével, és szétturmixolom. Ekkor kerül bele a tejföl vagy a tejszín, majd beleöntöm a többi leveslevet.
A zellerzöldet megmosom, feldarabolom és a tetejére szórom, akárcsak a pirított tökmagot.
A borsótésztát viszont csak az asztalnál szórjuk bele, mert hamar szétázik.
A legintenzívebb íz így az édes, a színe pedig gyönyörű. A gyerekeim - mikor még kicsik voltak - nem firtatták, és én nem részleteztem, hogy tökből van. Külön sikerélmény volt, amikor a barátnőm válogatós kislányával is simán sikerült megetetnem. Csak eléjük tettem és derűsen azt mondtam: tessék, Napleves!

László Anikó

Gulyásleves

Ez egy diétásabb változat.

Kis fej hagymán megpárolunk 30 deka disznócombot. Lehetőleg diójából vágjunk másfél centis kockákat. Sózzuk, borsozzuk, kevés piros paprikával megszórjuk. Ha félig megpuhult, hozzáteszünk két-két karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy kisebb kockára vágott zellert. Összeforgatjuk a pörkölttel, pároljuk vagy 10 percig, majd felöntjük forró vízzel. Után sózunk, borsózunk, és ízesítjük darált köménymaggal. Aki szereti, tehet bele egy leveskockát is. Ha megfőttek a hozzávalók, egy tojásból annyi liszttel amennyit felvesz, puha galuskát készítünk és kiskanállal beleszaggatjuk a levesbe.
Összefőzzük, megszórjuk a tetejét petrezselyemlevéllel.

József Rozsnyai Júlia

Sonkaleves

Kétfélét szeretünk. Az egyiket kizárólag a húsvéti sonka levéből főzzük. Azért mert az tömény, remélhetőleg jó sok sonka főtt benne.
A másikat bármikor, persze ha van hozzá jó kis paraszt füstölt sonkánk.

Húsvéti sonkaleves

A sonka főzése után a levét lehűtjük, így a zsírját le tudjuk venni.

Vastag, pirospaprikás rántást készítünk, tűzről félrehúzva 1-2 gerezd fokhagymát reszelünk bele és külön jót tesz a zöld fokhagymaszár, húsvét környékén már nő a kertben, vagy az üzletben. Felengedjük a sonkalével, vízzel, az arányok mindig attól függnek milyen intenzív/sós a sonkalé. Összefőzzük (kb. 10 percig forraljuk) majd tejfölös habarást teszünk bele, amit nem keverünk túl simára, maradjon galuskaszerű. Ha szeretjük, tehetünk bele plusz babérlevelet, esetleg savanyíthatjuk ecettel. Aprótésztát is lehet főzni bele, úgy még laktatóbb.

A sonkalevet, amit nem használunk fel, flakonokba öntjük, hűtőben tároljuk, ha pár napon belül nem használjuk fel, lefagyasztjuk, így kiengedve bármikor használhatjuk.

Krumplis sonkaleves

Jó minőségű füstölt parasztsonkát használunk. A sonkát nagyobb darabokra vágjuk, megfőzzük. A levébe teszünk egész borsot, babérlevelet. Mikor a sonka megfőtt, reszelünk bele nyers krumplit (persze a krumplit meghámozzuk) sokat, mert a krumpli főzéskor összeesik. Közben rántást készítünk, amibe apróra vágott hagymát vágunk, dinszteljük benne, végezetül megszórjuk pirospaprikával, majd a leveshez adjuk. Az egészet összefőzzük.

Kovács Marianna

Hamvas Béla Városi Könyvtár    Százhalombatta
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el